dijous, 18 de març del 2021

FERROVIARIS 1900-1940


Ferroviaris a l'estació, a les màquines, a les vies, als tallers. Són els anys de les antigues companyies el Ferrocarril de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA) i la companyia de los Caminos deHierro del Norte de España (Norte).

 

 

Després de les fusions entre les diferents companyies ferroviàries,  l’any 1900 tots els ferrocarrils a Tarragona estaven repartits entre dues empreses: la MZA i Norte.

MZA gestionava les línies de Tarragona a Barcelona, de Reus a Móra, de Valls a Vilanova. Els centres de treballs  més importants eren les estacions de Tarragona i Reus, Sant Vicenç i Móra la Nova.

Norte tenia  la línia de Tarragona a Lleida i la de Tarragona a València. El port de Tarragona i l’estació de Reus Avenida eren els centres de treball més importants.

Un altre centre de treball important  va ser l’estació de classificació de Tarragona que es va construir l’any 1924 entre les dues companyies.

 

Ferroviaris de MZA a l'andana principal de l'estació. Francesc Delgado cap d'estació amb dos ferroviaris i un  cambrer. Cap el 1900. Foto pujada per Sebastià Comes.

El cap d'estació, Francesc Delgado i un Grup de feroviaris posant davant d'una locomotora Carolina. Cap el 1900. Foto pujada per Sebastià Comes.


Ferroviaris a l'estació de Tarragona. Andana principal davant d'una locomotora de vapor, any 1905. Foto pujada per Rafel Vidal.

Locomotora Norte 605 cap l'any 1915.  Es de la mateixa sèrie de la Tarraco.El primer de la dreta es l'avi de Magí Benito que ha pujat la fotografia.

Ferroviaris dels tallers de la Compañía de Ferrocarriles del Norte a Tarragona cap el 1915. Foto d'Hermenegild Vallvé pujada per Magí Benito.

Locomotora de vapor "pelona" de MZA sèrie 1000, amb el cap d 'estació i un grup de curiosos a l'Arboç cap el 1910. Fotografia de  Josep Maria Jané.

Equip de ferroviaris de l'estació de Tarragona a l'andana principal cap el 1915. Foto pujada per Magí Benito.

Construcció de trens blindats per a la defensa antiàeria del port als tallers de classificació de Tarragona. Foto Vallvé cap el 1937.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada